Haluaisin esittää muutaman havainnon Hampurista näin alkuun.
Luonto. Luonto on täällä joka puolella. Sellaista kolkkaa ei ole, josta ei kukkaa tai muuta kasvia pukkaisi. Se tekee koko kaupungista vehreän ja ihanan. Syksyn tullessa on tullut myös selväksi, että tammista tippuu tammenterhoja ja puista, jotka tekevät isompia hedelmiä, tippuu myös isompia hedelmiä. Koska joka puolella on tammia ja kaikenmaailman hedelmäpuita, voi kyseisiä tuotteita saada päähänsä myös jalkakäytävällä. Mersujen omistajat erityisesti tykkäävät. Joka viikonloppu kuuluu naapuripihalta haravointiääniä eikä turhaan.
Pyörätiet. Mikä saa saksalaisen tiehallintopäällikön päättämään, että kaikki pyörätiet, jos niitä edes on, päällystetään punaisilla mukulakivimäisillä tiilillä? Pyörätien erottaa siis siitä, että se on noin kahden metrin leveän kävelytien reunaan tehty röpelöinen puolen metrin levyinen kaistale. Hampurilaiset eivät käytä kypärää. Itse käytän tunnollisesti kypärää, koska olen tullut isäni kanssa samaan johtopäätökseen eli siihen että pää on ihmisruumiin tärkein osa. Olen havainnut, että puiset pyykkipojat ovat myös hyödyllisiä, sillä niillä saa lahkeet sopivasti kiinnitettyä niin etteivät ne jää ketjuihin kiinni. Sunnuntaisin taas näkee muitakin kypäriä käyttäviä yksilöitä, jotka ovat pukeutuneet sporttisesti tiukkaan pyöräilyasuun ja ajavat usean tuhannen euron polkupyörillään ajotiellä. Heillä en ole koskaan nähnyt pyykkipoikia lahkeissa. Ajotiellä ajaminen on kuitenkin järkevää, kun ottaa huomioon, että kauniina pyöräilyreittinä pyöräilykartassa mainittu reitti sisälsi Elbe-joen rannalla useammankin maasto-osuuden ja monia portaikkoja, joissa pyörää oli kannettava.
Koska pyöräily kaikesta huolimatta on nopein ja mukavin tapa matkustaa Hampurissa, T osti Hampurissa tehdyn pyörän firmalta nimeltä Stevensbikes. Koska Hampurissa ei havaintojemme mukaan haluta kuluttaa liikaa sähköä öisin katujen valaisuun, T asensi samalla tehokkaat dynamolamput niin eteen kuin taakse. En ole varma onko katujen ja puistojen valaisemattomuus ekologisuutta vai muuta säästäväisyyttä, mutta valosaasteen ja luonnon kannalta tietysti hieno juttu. Tähdetkin näkyy iltaisin taivaalla.
Byrokratia. Jokaiselle asialle on oma lomakkeensa. Ilmeisesti tärkeää ei ole mitä lomakkeen ruutuihin kirjoittaa, pikemminkin se, että joka ruudussa on jotain. Muuten lomake tulee takaisin ja asiat ei etene. Parempi siis kirjoittaa ruutuun esim. 'keine'.
Edelliseen liittyen televisiomaksu tai mediamaksuko sen nimi sitten on. Sitä perii GEZ eli Gebühreneinzugzentrale radioista, televisioista, tv-kortilla varustetuista tietokoneista, kännyköistä, joilla voi kuunnella radiota jne. Ensimmäinen tammikuuta 2007 maksua alettiin periä myös internettiin yhteydessä olevista laitteista. Webbisivuilta saa sen käsityksen, että voi joutua maksamaan 1000 euron sakon, jos ilmoituksen jälkeen paljastuu, että omistaakin muitakin laitteita, joista kuuluisi maksaa noin 5 euroa kuussa lupamaksua.
Kierrätys. Hampurissa kierrätetään kaikki pakkausmateriaali (metalli, muovi ja kartonki) keltaisissa säkeissä, jotka laitetaan tiettyyn aikaan viikosta talon eteen odottamaan roskakuskia. On jäänyt mysteeriksi mitä ihmettä biojätteelle tehdään, koska ainakin vuokraemäntämme taloudessa biojäte laitetaan tavalliseen jäteastiaan. Tilasin keltaisia säkkejä kätevästi internetin kautta lähes ilmaiseksi (?) tänään.
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
2 Kommentare:
90-luvun lopulla lueskelin, että Hampurissa olisi kaikista eniten avoautoja/asukas, vaikkakin Hampurissa taitaa sataa kaikista eniten täällä Saksassa :)
Terve T!
Saako olla -blogi (Deutschelinna alkuperäiseltä nimeltään) on ikävä kyllä jo jäänyt hiljaiseloon... 2005-2006 vuosilta tosin löytyy pari sataa artikkelia Saksassa elosta, joista jonkun olit jo löytänytkin.
Toivotan mahtavaa Saksassa oloa sinulle täältä kotoisasta Kruununhaasta, jossa merituuli on astetta kylmempi ja olut lämpimämpi.
Kommentar veröffentlichen