Maailma olisi tylsä paikka, jos asiat olisivat yksinkertaisia eivätkä liittyisi toisiinsa. Kuinka ollakaan, Algalita Marine Research Foundationin videon oli tuottanut MacDonald Productions, joka on tuottanut myös maanviljelyä käsittelevän videon. Videossa tohtori John P. Craven kertoo, kuinka hän on keksinyt uuden viljelytavan, joka hyödyntää lämpöoppia. Hänen mukaansa kasvi imee ravinteita paremmin, kun kasvien juuret viilennetään kylmävesiputkilla samaan aikaan kun aurinko paahtaa niitä ylhäältä. Lisäksi hän tarvitsee minimaalisen vähän vettä kasvien kasteluun, koska kylmässä maassa kosteus pysyy paremmin.
Craven on noin 80-vuotias ja viljelymenetelmä on hänen vuonna 1991 perustamansa Common Heritage Corporationin testaama. Viljelyn lisäksi Craven kirjoittaa kylmän meriveden soveltuvan hyvin myös ilmastointiin. Craven väitti vuonna 2002 United States Ocean Commissionin kokouksessa, että energian kulutus on merivettä käyttämällä vähentynyt jopa 90% Natural Energy Laboratory of Hawaii Authority (NELHA) tutkimuksissa. NELHAn Craven perusti jo 1970-luvulla. NELHAn Ocean Thermal Energy Converter (OTEC)-projektiin viittasi myös David MacKay kirjansa You figure it out! aiemmassa esiversiossa, muttei enää nykyisessä.
Se, että Wired-lehtikin on tehnyt Cravenista haastattelun ei vielä tarkoita, etteikö kyse voisi olla huuhaasta.
Seuraava askel on siis tarkistaa, onko näitä tuloksia julkaistu. Pikainen etsintä Google scholarilla osoittaa, että Craven on lähinnä tuottanut patentteja. Esimerkiksi viljelymenetelmästä Cravenilla on patentti vuodelta 2006. Vuonna 2005 hän on julkaissut merestä saatavaa energiaa käsittelevän artikkelin konferenssin OCEANS 2005 yhteydessä (Proceedings of MTS/IEEE). Tällaisia julkaisuja ei yleensä pidetä yhtä luotettavina kuin peer-review-julkaisuja, jotka joku toinen tietelijä on tarkistanut ennen niiden julkaisua. Voi olla, että Craven on julkaissut nuoremmalla iällä enemmän, mutta Google ei löydä vanhempia artikkeleita.
Wikipedia-artikkeli Cravenista on myös mielenkiintoinen. Cravenin henkilöhistoria on vaikuttava. Hänellä on tohtorintutkinto oseanografiasta, lakitutkinto ja ties mitä muuta. Hän työskenteli myös Yhdysvaltain merivoimien erikoistutkimusosastolla päätiedemiehenä. Paljastuu, että John. P. Craven on jäsen National Academy of Engineeringissä, jonne ei ihan ketä vain oteta jäseneksi. Jos mies ei siis vanhoilla päivillään ole hulluksi tullut, niin ehkä hänen menetelmässään on jotain perää.
Pääongelmat menetelmän uskottavuudessa ovat mielestäni: 1. Ravintoaineiden kulkeutuminen pitäsi todistaa tieteellisesti esimerkiksi mittaamalla niiden pitoisuudet, ei maistelemalla tuotteita. 2. Miten maaperässä riittää ravinteita, jos kasvit kuluttavat ravinteita entistä enemmän? 3. Videolla joku heppu selittää, että hän uskoo menetelmän toimivan myös, jos kasveja ei kastella ollenkaan. Tämä on tyypillinen tieteenetikkaan liittyvä virhe, jossa asian uskotaan olevan jotenkin ja siksi ei enää viitsitä tehdä itse koetta. Vähitellen unohtuu, ettei koetta itse asiassa ole tehty ja aletaan väittää, että asia on niin.
Mysteeri jää selvittämättä. OTEC-teknologia vaikuttaa toimivalta ainakin pienessä mittakaavassa, vaikka siinäkin oli joitain epäilyttäviä kohtia. Mutta onko Cravenin viljelymenetelmä huuhaata vai ei? Ehkä joku kasvitieteilijä osaisi valaista asiaa.
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen