Samstag, 10. November 2007

Katkeroituneet tutkijat ja seuraamukset

Assistentti havaitsee -blogin pitäjä kirjoitti yhdessä postauksessaan yliopistomaailman aliarvostajista ja luettelonsa viimeisessä kohdassa mainitsi katkeroituneen tutkijan. Olen tavannut täällä ollessani monta onnellista tutkijaa, mutta myös pari katkeroitunutta. He eivät kuitenkaan ole katkeroituneet itse tutkimusmaailmaan, vaan instituuttiimme. Mikä heistä tekee erityisen vaarallisia itselleen ja muille, on tapa, jolla he tuovat ajatuksensa esille. He kertovat mittalaitteidemme käyttäjille, kuinka heidän mielestään instituuttimme on huono ja sen työntekijät laiskoja ja osaamattomia.

Millaisia seurauksia tällä on? Ensinnäkin, ihmiset muistavat aina mehukkaat jutut paremmin kuin tylsän tasaisen hyvän osaamisen. Instituutin maine laskee, sen työnhakuilmoituksiin ei enää hae parhaat ihmiset ja vähitellen se muuttuu kyseenalaisen maineensa veroiseksi. Tästä syystä omaa instituuttiaan ei pitäisi koskaan vähätellä kuin korkeintaan työkavereiden seurassa kännissä.

Kerron käytännön esimerkin. Kuulin tämän kollegalta, joten kyseessä on melko rikkinäinen puhelin -kertomus, mutta suurin piirtein näin se hänen mukaansa meni: Muutama vuosi sitten DESY päätti rakentaa lineaarikiihdyttimen, jonka päähän tulisi ensimmäinen eurooppalainen vapaaelektronilaser. Alkuosaa olisi käytetty hiukkastutkimuksiin ja loppuosaa fotonitutkimuksiin. Ja kuinka kävi? Joku DESYn ulkopuolinen yksittäinen elämäänsä kyllästynyt tutkija oli kirjoittanut johonkin saksalaiseen lehteen jutun siitä, kuinka DESYssä ei keksitä mitään uutta vaan toistetaan vain vanhaa. Kaikki huippututkimus ja uudet löydöt oli jutun mukaan kuulemma tehty aina CERNissä tai vastaavassa ja DESY vain toisti tutkimukset tarkemmin. Tämähän ei tarkalleen ottaen pidä paikkaansa, mutta julkinen mielikuva DESYstä oli muuttunut.

Uuteen kiihdyttimeen ei annettu viralliselta tasolta suostumusta kuin vapaaelektronilaserosalle, joten hiukkasfyysikot eivät saaneet uutta kiihdytintä ja HERAn sulkeuduttua heinäkuussa ennalta päätetyn aikataulun mukaan, hiukkasfysiikan kokeellinen tutkimus loppui DESYn alueella.

En sano, että tämä yksittäinen kirjoitus olisi syypää negatiiviseen päätökseen, mutta katkeroituneen tutkijan on kuitenkin hyvä miettiä motiivejaan, kun hän julkisesti kertoo omista rajoittuneista kokemuksistaan. Loppujen lopuksi, jokainen tutkija itse määrittää sen, miten hyvää tutkimusta laitoksessa tehdään. Ei se koskaan ole koelaitteista tai rahasta kiinni ollut. Hyvä tutkija saa aikaan loistavaa tiedettä laitteista riippumatta. Sehän nähtiin jo Neuvostoliitossa.

P.S. Jouduin editoimaan kirjoitusta paljon heti sen julkaisun jälkeen, koska se antoi lukijalle epämiellyttävän olon yhtiön salaisuuksien levittämisestä. Toivottavasti tämä on nyt korjaantunut. Kirjoituksen tarkoitus ei ole kertoa yhtiösalaisuuksia ja jos jollekin vielä jää sellainen mielikuva, niin poistan ne kohdat välittömästi.

Keine Kommentare: