Donnerstag, 9. Oktober 2008

Maidon tuottamisesta

Tuli tässä töissä puhetta maidon tuottamisesta. Kollegan mukaan lypsylehmät elävät keskimäärin noin neljävuotiaiksi ennen kuin ne on lopetettava. Hän kuvaili lehmiä surullisena sanoilla "giant bioreactor" eli suuri bioreaktori, jonka tarkoitus on vain tuottaa maitoa. Tästä minulle tuli mieleen Matrix-elokuva, jossa ihmisiä käytetään energialähteenä. Ensinnäkin. Miksi Matrix-elokuvan ihmisiä ei ollut jalostettu superenergiatehokkaiksi? Millainen olisi energiatehokas ihminen? Pelkkää ruoansulatusta? Mitäänsanomattomat kädet ja jalat ja pieni pää?

Siksi toisekseen, miten ihmiskunta voi orjuuttaa tällä tavoin eläimiä? Onko Matrix-elokuva oikeasti protesti maidontuotantoa vastaan?

Vuonna 2005 koko maailmassa tuotettiin 646,5 miljardia kiloa maitoa. Pelkästään EU:ssa on noin 30 miljoonaa lypsylehmää ja määrä jatkaa kasvuaan. Jään odottamaan muilla keinoin tuotettua maitoa ja proteiinia. Pakkoko siinä tuotantoprosessissa on eläintä olla mukana? Kai lihaa voi kasvattaa oikeastikin eikä vain tutkijoiden unelmissa pian petrimaljalla?

4 Kommentare:

Vaiheinen hat gesagt…

Niinpä. En taida olla sitä mieltä, että Matrix olisi protesti maidontuotantoa vastaan, mutta eräällä tasolla vertauksesi on osuva.

Mitäs jos pyrkisimmekin siihen, että lihantuotantoa voidaan oikeasti vähentää? Tai maidontuotantoa? (Kaikki maito kun tuskin menee lasten suihin missä se toki on tarpeellista).

Lehmät ovat myös yhden sortin ilmasto-ongelma.

Tutkimusmatkailijatar hat gesagt…

Olisihan se hyvä kaikilta kannoilta katsottuna tuottaa vähemmän eläimellistä kärsimystä.

Anonym hat gesagt…

http://climate.jpl.nasa.gov/uncertainties/

Sputnik Sweetheart hat gesagt…

Mielenkiintoisia ajatuksia. Itse uskon, että parinkymmenen vuoden sisällä synteettinen liha ja maito ovat normeja.