Samstag, 4. Juli 2009

Vaikka pedaalia purren eteenpäin, sano

Olen lukenut tähän mennessä noin 500 sivua Täällä pohjan tähden alla -kirjasta. On se vaan hyvä. Sitten asiaan.

Vuonna 2002 ostin Nishiki-merkkisen polkupyörän Suomesta. Olen ajellut sillä lähinnä työmatkoja ja nyt mittarissa on noin 8000 kilometriä. En ole jaksanut putsata sitä kovin usein, eli ihme on, että noinkin kauan kesti ilman sen kummempaa kuin jarrupalojen vaihtoa. Ketju alkoi pomppimaan pari viikkoa sitten rattailta ja jonkin aikaa vaihteiden vaihtaminenkin on ollut vähän vaikeaa. Siispä ei muuta kuin pyöräkorjaamolle. Siellä sanottiin, että ketjut ja takapakka pitää vaihtaa. Kustannusarvio noin 80 - 90 euroa ja yli viikko menisi ennen kuin sen saisi korjautettua. Ostin sitten pelkän uuden ketjun ja takapakan. Kotiin tullessa aloin pestä pyörää. Pestessä huomasin, että keskiölaakerissa on älyttömästi välystä eli kammet lonksuivat suorastaan.

Postin siis kammet ja T:n avulla sain irti itse laakerinkin. Sitten vaihdoimme T:n kanssa takapakan, se kävikin melko nopeasti. Eilen marssin sitten ostamaan uuden Innenlagerin. Yhteensä osat kustansivat noin 50 euroa korjaamosta. Toisin kuin monilla keskustelupalstoilla väitettiin, takapakka ei ole paljon ketjuja kalliimpi osa. Mieluummin vaihdan ketjut kerran kahdeksassa vuodessa kuin joka vuosi, vaikka se takapakka jotenkin vähemmän sillä tavalla kuluisi. Halvemmalla ei olisi nettikaupastakaan saanut, lähetyskustannuksethan tulevat vielä päälle. Vielä samana iltana noin tunnissa olin vaihtanut uuden keskiölaakerin, pistänyt polkimet paikoilleen, laittanut uuden ketjun ja lopulta takaisin takapyörän. Ja kun se vielä rullasi kauniisti testiajossa, olin äärettömän tyytyväinen itseeni. Vaihteetkin vaihtuivat niin helposti. Etuvaihtajaa pitää vielä tosin vähän säätää. Korjaukseen ja puhdistukseen meni siis kaikkinensa kenties noin neljä tuntia, en yhtään osaa arvioida. Tätä onnistumisen tunnetta ei kyllä mahda saada, jos vie fillarinsa viikoksi korjaamoon.

Jos nyt joku innostui korjaamaan pyöränsä itse, muistuttaisin että tähän lopulta melko yksinkertaiseen tehtävään tarvittiin neljää erikoisavainta tai työkalua. Ne kannattaakin lainata joltain pyörähullulta kaverilta, koska eihän niitä tarvitse kuin kerran kahdeksassa vuodessa suunnilleen.

Loppukevennyksenä Hampuri-tietoutta. Näin kesähelteillä tekee mieli jääpaloja tai jäämurskaa kenties? Altonassa on pankkiautomaatin näköinen vehje kadulla ja sieltä saa kyseistä vilvoiketta. Kerran näimme, kun joku heppu piteli muovipussia automaatin suuaukolla ja toden totta, siihen tipahteli automaatista jääpaloja. On ne saksalaiset kyllä vänkää jengiä!










VuosiMatka vuodessa (km)Yhteensä (km)
2002310310
2003553863
20046561519
200513882907
200613004207 (unohtui merkitä, arvioitu jälkikäteen)
200714985705
200816237328

Tänä vuonna tulee taas vähän enemmän kilometrejä mittariin.

2 Kommentare:

Iskä hat gesagt…

Sinullahan on ilmiselviä asentajan taipumuksia. Olette T:n kanssa kova tiimi.
Eipä tullut tämäkään juttu puheeksi kun käväisimme?
Turhaa vaatimattomuutta.

Tutkimusmatkailijatar hat gesagt…

Jos me perustetaankin polkupyöränkorjausfirma. Onhan sitä asentajaperinnettäkin jo suvussa. Ei tullut mieleen asia, kun siitä oli jo hetkinen kulunut, kun tulitte takaisin. Menee niin nopeasti tämä aika, kun on kaikkea toimintaa.

Ei se pyörä kyllä toimi vieläkään täydellisesti vaan edelleen aina välillä jossain lipsuu. Etuvaihtajan sain säädettyä tosi hyvin eli nyt kaikki vaihteet vaihtuu ihan vain huiskis. Epäilen kuitenkin, että etuvaihtajan pakan keskimmäinen ratas on kulunut. Muilla rattailla ei hypi meinaan. Ajelen tällä hetkellä isoimmalla rattaalla koko ajan kokeillakseni. Sillä ei vielä ole hyppinyt. Voi olla kanssa, että on jotain löysällä. Takavaihtajan ohjauspyörä heiluu vähän miten sattuu ja T epäili, että ohjaussysteemi pitäisi kiristää. Kokeilen vielä ajaa pienimmällä rattaalla, silloinhan sen pitäisi olla löysä. Jos silloinkin ketjut pomppii, on vika varmaan takavaihtajan ohjauksen löysyydessä.

Pitää tutkia asiaa!

Niin ja montako kilometriä sulla on jo mittarissa?