Mittwoch, 6. Februar 2008

Pormestarinvaalit 24.2.2008

Kyllä vain! Hampurissa asuva ulkomaalainenkin saa äänestää Hampurin seuraavasta pormestarista (saks. Bürgermeister). Saksalainen vaalikäytäntö täytyy tietenkin käydä kokeilemassa ihan jo kokemuksen vuoksi.

Alan vähitellen ymmärtää, miksi puoluejärjestelmä on keksitty. Saksassa on periaatteessa neljä isompaa puoluetta, CDU (kristillisdemokraatit), SDP (sosiaalidemokraatit), FDP (liberaalit), vasemmisto ja vihreät. Näen tietysti päivittäin eri ehdokkaiden mainoksia ulkomainoksissa. Koska olen tullut tähän yhteiskuntaan sen ulkopuolelta ja suoraan sanottuna en aikaisemmin ole erityisemmin kiinnittänyt huomiota siihen, mitä Hampurin pormestarit puuhailevat, ei minulla ole harmainta aavistusta eri ehdokkaiden agendoista. Koska puolueet ovat melkeinpä samat kuin Suomessa, voin päättää ehdokkaan täysin puolueen perusteella, sen kummemmin edes heidän ajamiaan asioita pohtimatta, sillä enhän tunne myöskään paikallista tilannetta. Niin ja unohdinko mainita, että en juurikaan osaa saksaa?

Olemme jo T:n kanssa miettineet, miten käyttäydymme vaalipaikalla kuin vähämieliset ja kysymme jollain saksaa muistuttavalla kielellä, että mihin se raksi pitää laittaa tai muuta sellaista. Kyllä nyt on pormestarin valinta hyvissä käsissä!

2 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Hahaa, mäkin olen äänestänyt Saksassa, Freiburg im Breisgaun pormestarinvaaleissa. Ja vielä molemmilla kierroksilla. Tästähän tulisi hillitön skuuppi jollekin politiikan toimitukselle: Suomalaiset valitsevat Saksan pormestarit!

Tutkimusmatkailijatar hat gesagt…

No jopas! "Pormestarinvaalien korkea äänestysprosentti suomalaissiirtolaisten ansiota". Kyllä demokratiaa on pidettävä yllä. :)

Kivaa jos on kaksi kierrosta, niin saa äänestää kaksi kertaa, jee!

Katsoin missäs kummassa tuo Freiburg im Breisgau on ja sehän on niin etelässä että sitä etelämmäksi ei enää meinaa Saksassa päässä. Huh! Kuis sää nyt siellä?