Montag, 15. Dezember 2008

Salagalleria

Sain vieraita Pietarista. Toinen vieraista oli mukava mies, joka viime kerralla käydessään lahjoitti minulle kaksi Pietari-aiheista snapsilasia. Tällä kertaa sain tältä parivaljakolta Pietari-aiheisen vuoden 2009 kalenterin. Toinen vieraista oli ystävällinen nainen, joka osoittautui professoriksi ja laboratorion johtajaksi. Tänään paljastui, että hänen miehensä on filosofi ja taiteilija, joka on alunperin koulutukseltaan fyysikko. Mies on pitänyt useita taidenäyttelyitä Saksassa ja muutaman Helsingissäkin.

Nämä kaksi vierailijaa kertoivat, että tuo taitelija, Yaroslav Sukhov, piti ystävineen neuvostoaikaan salaisia taidenäyttelyitä ihmisten kotona. Miliisit saattoivat toisinaan ratsata näyttelyn kesken kaiken. Sukhovin maalaukset ovat fantasiamaisia mutta realistiseen tyyliin maalattuja sekä yhteiskunnallisesti puhuttelevia.

Minulla on omituinen olo. Ikään kuin tulisin jostain alemmasta säädystä. Olen yllättynyt, kun kulman takaa saattaa tulla vastaan neuvostoliiton salaisen sivistysliikkeen entisiä jäseniä. Voiko olla mitään jalompaa kuin taiteen harrastaminen, kun se on kiellettyä?

Venäläiset ovat ystävällinen, ihmeellinen, sivistynyt, ja arvoituksellinen kansa.

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

Nyt ne sinun vieraasi ihmettelevät, että ovatpa ne suomalaiset ystävällisiä ja jotensakin kiltin oloisia. :) :)