Sonntag, 16. März 2008

Aikamme monumentti

Pahoittelen lyhyttä hiljaisuutta postauksissa. Vietin mielenkiintoisen viikon yhteiseurooppalaisella synkrotronisäteilylähteellä yötöissä. Mittausasemalla vietetyn viimeisen yön jälkeen matkasin eilen kotiin. Lentokenttäbussi jumitti keskellä Hampurin lentokenttää, joten sain ajatuksen, jonka yritän seuraavassa pukea sanoiksi.

* * *

Ihmiskunnan historia on täynnä uskomattomia taidonnäytteitä aina Pääsiäissaaren patsaista ja Egyptin pyramideista Keski-Euroopan ylväisiin goottilaisiin katedraaleihin. Nämä menneen maailman monumentit edustavat sen ajan huipputeknologian saavutuksia ja me pidämme niitä arvossa niiden vaatiman taidon tähden.

Miksi menneen maailman ihmiset sitten ovat rakentaneet näitä jättimäisiä monumentteja? Monilla monumenteilla on ollut uskonnollinen merkitys ja jumalalle tai jumalille on haluttu rakentaa vain suurinta ja kauneinta. Mitä muita vaikuttimia heillä on voinut olla? Monumentin suuruudella pyritään tietenkin häikäisemään muut vastaavat monumentit. Se, joka rakennuttaa suurimman monumentin, on kaikista eniten kunnioitusta herättävin henkilö. Me haluamme, että meidät muistetaan. Ja totta tosiaan, nuo Pääsiäissaaren patsaat olivatkin lähes kaikki mitä kyseisestä kansasta jäi jäljelle tuolle kaukaiselle, puuttomalle saarelle. Muutoin he olisivat vain yksi kadonnut kansa muiden joukossa.

Myös fysiikan tutkimukselle leimallista on aina vain hienompien ja isompien laitteiden rakentaminen. Nykyaikana erilaiset hiukkaskiihdyttimet ja röntgenvapaaelektronilaserit, kuten XFEL, edustavat meidän aikamme huipputeknologiaa. Kyse ei ole siitä mitä esimerkiksi XFELillä voidaan tulevaisuudessa tehdä vaan sen rakentamisen tuottamasta kunniasta. Suuren monumentin pystyttäminen on kunniakasta. Pääsiäissaaren patsaiden tekijöilleen antaman kunnian tavoin XFEL tulee olemaan iso merkintä muutaman herran ansioluettelossa ja ylpeyden aihe Hampurille.

On ihmisluonteelle ominaista pyrkiä aina vain uskomattomampiin suorituksiin. Nykyisessä globaalissa yhteiskunnassamme se tapahtuu urheilun, tieteen, taiteen, talouden, ja tekniikan keinoin. Tavoitteena on aina voittaa muut, olla suositumpi kuin muut. Kuuhunkin mentiin vain, jotta oltaisiin oltu siellä ensimmäisinä.

Uskonnollisten monumenttien aika on ohi. Kuitenkin samalla tavoin — aivan kuten asukkaat Pääsiäissaarella — me rakennamme monumentteja niille asioille, jotka meidän yhteiskunnassamme saavat aikaan ihailua muissa: korkeampia pilvenpiirtäjiä, jättimäisiä risteilyaluksia, suurempia lentokoneita, isompia hiukkaskiihdyttimiä.

Keine Kommentare: