Samstag, 15. Dezember 2007

Energiaa autiomaasta

Sähkön verollinen ostovoimaan suhteutettu kokonaishinta Suomessa on keskimäärin 10,99 senttiä per kilowattitunti Energiateollisuus ry:n lehdistötiedotteen mukaan. Noin 11 sentillä pitää jääkaapin kylmänä Suomessa vuorokauden ajan. Suomessa kulutetaan Euroopan toiseksi halvinta sähköä heti Kreikan jälkeen.

Saksassa sähkön hinta on noussut viime aikoina voimakkaasti ja se herättää närää tarkan sentin saksalaisissa. Saksa on uusiutuvien energiamuotojen mallimaa, jossa tuulivoimaa on jo paljon ja aurinkovoiman ja vetyyn perustuvien energianlähteiden tutkimus on huippuluokkaa. Hinnan nousu johtuu ainakin osittain EU:n vuonna 2005 aloittamasta päästökaupasta, jonka ansiosta Saksa on joutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään (HS 11.7. 2006), mikä ilmeisesti on sitten korvattu kalliimmalla uusiutuvalla energialla. Päästökaupan tarkoituksena on tuottaa tilanne, jossa jonkin alan noususta huolimatta kokonaispäästöt eivät lisäänny EU:n alueella vaan oikeus lisääntyneisiin päästöihin ostetaan omaa osuuttaan vähemmän päästöjä tekevältä. George Monbiotin Heat-kirjassa kaavailtiin samankaltaista päästökauppaa, mutta kokonaispäästöjä pitäisi Monbiotin mukaan leikata paljon enemmän kuin mitä nyt tehdään, jotta sillä olisi merkitystä ilmaston kannalta.

The Club of Rome, the Hamburg Climate Protection Foundation ja the National Energy Research Center of Jordan (NERC) ovat tarttuneet haasteeseen puhtaan ja edullisen energian puolesta jo vuonna 2003 ja perustaneet TRECin (Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation). TREC on kehittänyt DESERTEC -konseptin, jonka idea on tuottaa aurinkoenergialla sähköä autiomaassa ja tuoda se Eurooppaan tasavirtakorkeajännitekaapeleita pitkin. Heidän mukaansa lähi-idän ja Pohjois-Afrikan autiomaa-alueista 0,3 % riittäisi tuottamaan koko Euroopan, lähi-idän ja Pohjois-Afrikan energiatarpeet.

DESERTECin aurinkovoimalat saavat energiansa auringon lämpösäteilystä, joka kohdistetaan parabolisin peilein vesiputkeen, jossa vesi kuumentuu kiehuvaksi. Vesihöyry alkaa pyörittää turbiineja ja näin syntyy sähköä. Tämän sähköntuotantomenetelmän perusta ei ole mitään nanobiosuperteknologiaa vaan kaikki tarvittava teknologia on tuttua ja toimivaksi havaittua. Sähkön sivutuotteena voidaan myös poistaa merivedestä suolat, joten voimalaitokset olisivat monin tavoin hyödyllisiä myös paikallisille. Vuoteen 2050 mennessä DESERTECin toteutuessa täydellisesti sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt vähentyisivät 70%. Verrattuna ydinvoimalla ja vastaavilla muilla keinoin tuotettuun sähköön, hinta olisi TRECin laskemien mukaan verrattain edullinen.

Prinssi Hassan bin Talal Jordaniasta esitti Euroopan parlamentille projektista niin sanotun valkoisen paperin 28. marraskuuta otsikolla Clean Power from Deserts - The DESERTEC Concept for Energy, Water and Climate Security. Projektille halutaan 10 miljardia euroa Euroopan parlamentilta hankkeen alulle saattamiseen (lähde).

***


Tästä tuli niin virallinen postaus, että pitää jotain persoonallista laittaa tähän loppuun. T lähti eilen Suomeen lomailemaan. Kun hän viimeksi oli viikon matkalla, oli jääkaappi ihan tyhjä hänen palatessaan ja varmaan näytin jotenkin vinksahtaneelta, kun olin innostunut tekemään töitä vähän liikaa. Tällä kertaa lähtiessään hän käski minua kirjoittamaan postauksen DESERTECistä, syömään kunnolla ja käymään suihkussa joka toinen päivä.

Keine Kommentare: