Sonntag, 11. November 2007

Elämää lähiössä


Olen järjissäoloaikanani elänyt lähiöissä Espoossa, Helsingissä ja täällä Hampurissa, joten en ole päässyt tutustumaan pikkukaupunkien elämään tai suurkaupunkien sykkeeseen. Hampurihan on Saksan toiseksi suurin kaupunki, mutta ei se arkielämässä tunnu mitenkään erityisen isolta. En näe ruuhkia enkä ihmismassoja. Elän vain rauhallista lähiöelämääni työn ja kodin välillä.

Tuo 3,5 kilometrin pyöräilymatka hampurilaisessa lähiössä on kuitenkin täynnä pieniä ihmeitä. Aloitetaan 40 metrin päässä sijaitsevasta lähiökeskustasta. Lähiö lienee oikea sana kuvaamaan tätä paikkaa, vaikkei täällä kerrostaloja näykään mailla eikä halmeilla, sillä keskustaan on noin 40 minuutin bussi- ja junamatka.

Alle 100 metrin säteellä kotoamme löydän seuraavat palvelut (työmatkan varrelta siis, ei edes katsota sinne toiseen suuntaan): kolme ruokakauppaa, jäätelökahvila, tavallinen kahvila, kaksi pankkia, keittiöliike, vaatekauppa, naisten alusvaateliike, kalakauppa, kukkakauppa, leipomo, kaksi tai kolme kampaajaa, pubi, yleistavarakauppa, matkatoimisto, pesula & korjauspalvelu, viinikauppa (jonka yhteydessä posti), kiinalainen ravintola, kreikkalainen ravintola, poliisilaitos, homeopatia tms. vaihtoehtohoitoja tarjoavia lääkäripraktiikkoja ja kaksi apteekkia.

Kun jatkan matkaa tulee vastaan noin viisi autoliikettä (Mersu, BMW, Honda jne. mitä niitä automerkkejä nyt onkaan)*, kebabmesta, kaksi ruokakauppaa, toimistotarvikesupermyymälä, pari autopesulaa, elokuvateatteri, bensa-asema, eläinruokakauppa, sosiaaliasema, saksalaisturkkilainen ravintola, karatekoulu, balettikoulu, lukio, second hand -myymälä, autokoulu, kaksi televisiokauppaa, printteritarvikemyymälä, kaksi kylpytarvikekauppaa, kaksi pankkia ja pikaruokapaikka. Niin, onhan tuossa matkalla myös yksi Hampurin suurimmista ostoskeskuksista, jossa on kaikkea mahdollista edellä mainitun lisäksi.

Tällainen yksinkertainen espoolaislähiössä kasvanut maalaistollo ei pysty käsittämään tätä palvelujen paljoutta. Jostain syystä eivät saksalaispäättäjät kuitenkaan kirjastoa ole vaivautuneet lähiökyläämme rakentamaan. Eihän tämä tunnu lähiöltä ollenkaan!

* Pateettinen kuva BMW-liikkeestä. Tarkotus oli ottaa kuva kaikista autoliikkeistä ja koostaa niistä jonkinlainen kollaasi tänne kuvitukseksi, mutta kamerasta loppui virta tämän kuvan jälkeen yhtenä niistä harvoista kerroista, kun satuin pyöräilemään valoisaan aikaan kotiin päin kameran kanssa.

Keine Kommentare: