Donnerstag, 15. November 2007

Virheitä oomme kaikki

Joskus ajattelen hieman sumeasti. Yleensä löydän aiemmin tekemäni virheet, kun ajattelen jotain ihan muuta. Koska muistini on äärimmäisen huono, yritän aina tehdä kaiken mahdollisimman loogisesti, jotta parin kuukauden jälkeenkin vielä tajuan, mitä olen tehnyt. Aina se ei kuitenkaan onnistu.

Viime viikolla hyvin sumeasti löytämäni virhe osoitti, että täydellisetkin ihmiset tekevät virheitä. Laitteeni edellinen hoitaja on äärimmäisen tarkka ja rutiineista pitävä henkilö, joten hän aina tarkistaa kaiken tullessaan käymään ja tekee aina kaiken samalla tavalla kuin ennenkin. Voisi siis kuvitella, että voin tehdä tuohon täydelliseen laitteeseen lähinnä vain virheitä. Huomasin kuitenkin syksyn aikana, että jostain syystä herkän optisen laitteemme tukitelineeseen oli laitettu tavattoman iso tyhjiöpumppu pumppaamaan sitä tyhjiöön. Lukuisten onnekkaiden sattumusten jälkeen siirsimme viime viikolla pumpun pois tukijaloilta ja korvasimme sen pienemmällä pumpulla, joka laitettiin laitteen viereen erilliselle tasolle.

Värähtelyn poistaminen paransi laitteen toimintaa huomattavasti. Kerroin tästä heti kaikille vastaantuleville tutuille innoissani. Naapurilaitteen mies oli hieman epäileväinen ja sanoi, että kuulostaa omituiselta, kun se edellinen kaveri oli aina niin tarkka kaikesta, että miten se nyt olisi voinut tuollaista olla huomaamatta. Niin. Ehkä hänkin on vain ihminen.

Omia virheitä löytäessään voi siis aina lohduttautua sillä, että jokainen löydetty virhe vain parantaa tilannetta ja niinpä itse tekemänsä virheen löytäessään pitäisi olla iloinen, että löysi sen itse. Vielä iloisempi voi olla, kun löytää jonkun toisen tekemän virheen. Lisää ajatuksia virheiden tekemisestä voi hakea Väärien ajatusten katalogista.

Tiede on juuri tätä. Virheiden etsimistä, mallien ja laitteiden parantelua. Karmean virheen paljastuttua voi lohduttautua sillä, että on sitä isompiakin virheitä tehty. Aurinkokin kiersi maata kunnes toisin todistettiin.

Joskus tarvitaan sumeaa logiikkaa, kokemattomuutta, ja rohkeutta tehdä muutoksia.

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

Nyt voit vähintään taputtaa itseäsi olkapäälle, jos ei kukaan muu sitä tee. GOOD WORK!