Montag, 26. November 2007

Richtfestiä viettämässä


Tulevan synkrotronisäteilylähteen PETRA III:n mittaushallin harjannostajaisia juhlittiin kunniakkaasti tänään suurella joukolla. Puheen piti muun muassa Bundesministerin Dr. Annette Schavan. Puheissa nostettiin esille DESYn erikoinen asema maailmassa, kun sinne on tulevaisuudessa keskittynyt niin monta fotonifysiikan eturintamassa olevaa laitetta: uusi ja maailman paras (?) synkrotronilähde PETRA III, eurooppalainen röntgenvapaaelektronilaser XFEL sekä ultraviolettialueen vapaaelektronilaser FLASH. Melkoinen kokoelma eturivin tutkimuskalustoa.

Rajoittuneiden saksan taitojeni vuoksi en voi raportoida mitä puheissa tarkalleen ottaen kerrottiin. Viimeisen puheen aikana huudettiin "hoch hoch hoch", juotiin snapsit ja jonkinlainen havuhärveli (kuvissa) nostettiin heilumaan katosta. Sen jälkeen oli tarjolla herne- ja makkarakeiton sekoitusta oluen kera.


Kun kesällä tulin tänne töihin, koko rakennusta ei ollut olemassa ja sen tilalla oli iso multakasa, jonka alla oli PETRA II:n juuri hiukkasfysiikan jäljiltä kylmettynyt rengas. Kesän aikana rengas tyhjennettiin, mittaushallin ja uuden varastorenkaan PETRA III:n rakentaminen alkoi. Mittaushallin pohjalaatta valetaan piakkoin. Lähiaikoina kokonaisen viikonlopun ajan jatkuvan kuorma-autovirran on tarkoitus tuoda tarvittava määrä sementtiä laatan valuun, jotta nanometrin tarkkuudella toimivat mittalaitteet saisivat mahdollisimman tasaisen ja vakaan pohjan. Mikään ei ole saksalaisille mahdotonta!

2 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Oliko rengas kylmettynyt vai kylmennyt? :)

Tutkimusmatkailijatar hat gesagt…

Oiskohan kylmennyt sitten lähempänä oikeaa termiä, en tiedä. ;) Tarkoitus oli kuitenkin sanoa, että hiukkasfyysikot lopettivat sen käytön kesäkuun lopussa.. että sillai niinku kylmä.. se rengas. Uh!